Дива свиня

Дива свиня - глиганДивата свиня (Sus scrofa) е бозайник от подразреда непреживни, семейство свини. Тялото на Дивата свиня е ниско, силно развито и по-високо в предната част, до 1,5 м дължина, с тегло до 300 килограма. Краката са къси, здрави, с по 4 копита. Козината груба, сивокафява. Главата масивна с източена муцуна. Кучешките зъби развити в бивни, по-големи при мъжките (глиганите). Разпространена е в Европа, Азия и Северна Америка из горите и блатистите местности с крайбрежна растителност. Женската ражда през пролетта 10—12 малки, нашарени с надлъжни тъмни ивици. Дивата свиня се храни с трева, коренища, плодове, мекотели, червеи, дребни птици и бозайници. Живее на стада. В България се среща главно из горите на Стара планина, Рила, Пирин, Родопите, Странджа. На някои места нанася щети на посевите. Обект на лов заради месото, кожата, четината. Броят на Дивите свине е намалял и ловът им е ограничен.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *