Вълк

Европейски вълкВълкът (Canis lupus) е едър хищен бозайник от семейството на кучетата. Козината му е сивожълта – по-тъмна в южните области или по-светла в северните области. Вълкът е дълъг 105—160 см, тежи обикновено 40—50 кг, рядко повече. Среща се в Европа, Азия и Северна Америка. В България се среща из планините навсякъде, напоследък по-рядко. През топлите месеци живее поединично, а през зимата на глутници, които слизат в полето и край селищата и нападат селскостопанските животни. Храни се с диви бозайници, птици, гущери, жаби, яде също плодове, царевица и други. Женската напролет ражда в дупки, скални пукнатини от 3 до 14 малки. Понеже унищожава ловни и селскостопански стоп. животни, преди години вълкът е считан особено вреден и са организирани ловни хайки за избиването му. Сега той е застрашен вид.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *