Гугутка

ГГугуткаугутка (streptopelia decaocto) – птица от разреда на гълъбите. Оперението й отгоре е по-тъмно, а отпред по-светло гълъбово. На шията има черна ивица, прекъсната отпред. Разпространена в южните области на Азия, Балканския полуостров като в последните 50 години бързо се разпространява на север и запад. В България е много разпространена, в населените места или край тях, обитава градини паркове, дворове. Женската снася годишно 3 до 6 пъти по две бели яйца. Гугутките се хранят със семена, зелени растителни части, хранителни отпадъци и насекоми.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *