Италия

Братята Ромул и Рем основателите на РимМалко държави в света така силно привличат туристите както Италия. Мнозина я поставят между най-интересните страни на Земята.
Разтворите ли картата на Стария свят, погледа ви привличат най-напред земите на Средиземноморието и неговият център – Италия. Веднага в съзнанието ви се появяват знания, придобити от най-ранна ученическа възраст. На всички е известно как братята Ромул и Рем поставят началото на Рим -„градът на градовете“, как той за няколко века подчинява една след друга едва ли не всички известни в древността страни. Тук, в един от центровете на античния свят, се създава трудно обхватна по богатство и глъбина материална и духовна култура. Сякаш се виждат горди легиони, които начело с Цезар се завръщат от победни походи. Чуват се стенанията на поваления върху арената на Колизея гладиатор. Припомнят се мъдрите слова на Цицерон или вълшебните стихове на Вергилий.
В ежедневието почти всеки има досег с постиженията на италианския народ — поучава се от древната римска култура, възхищава се от гордия дух и хуманизъм на Възраждането, от сътвореното в прекрасна Флоренция; помни безпримерното родолюбив на Джузепе Гарибалди, който е познавал нашия изстрадал народ и не е скъпял ласкави думи за него. Поетът чете стиховете на Данте и се вдъхновява от тях. Живописецът се учи на майсторство в колорита от картините на Леонардо и Рафаело. Скулпторът вижда едва ли не всичко най-прекрасно, въплътено в творчеството на Микеланджело. Архитектът изучава основите на строителството по това, което е вече съградено в Рим, Флоренция, Венеция, Милано. … Цигуларят мечтае да постигне поне малко от майсторството на Николо Паганини. Композиторът живее с музиката на Росини или Верди. Певецът усвоява италианското белканто. Кинорежисьорът се учи от италианските първомайстори на киното…
Италия е символ и на красотата в природата. Пътуваш из нея и се любуваш на белоснежните зъбери на Алпите, грижливо обработваните ниви в Паданската низина, заоблените гористи хребети и кестенови гори на Апенините, заетите с лозя хълмисти местности, в подножията на които се виждат маслинови гори и портокалови градини. Пейзажът добива рядко привлекателен колорит с очертанията на стройните смарагдово зелени кипариси, разкошни палми, грациозни пинии. И всичко е „покрито“ със синьо, ведро и безоблачно небе, окъпано от жарките слънчеви лъчи.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *